To tradycyjne danie mięsne w którym kawałki mięsa wołowego są doprawiane przyprawami a następnie duszone lub smażone w sosie warzywnym.
Przygotowanie zrazów wołowych jest procesem czasochłonnym, lecz nie wymagającym specjalnych umiejętności.
Kawałki mięsa najczęściej są rozbijane tłuczkiem by stały się bardziej miękkie i delikatne.
Następnie mięso jest doprawiane przyprawami i zawijane z dodatkiem farszu w postaci kostek, pasków lub masy mielonej.
Po czym zrazy poddawane są obróbce termicznej w zależności od kucharza możemy je dusić lub smażyć w głębokim garnku lub rondlu z dodatkiem warzyw, takich jak cebula, marchewka i seler, a czasami również z dodatkiem suszonej śliwki, grzybów lub suszonego pomidora by nadać dodatkowego smaku i aromatu.
Gotowe zrazy wołowe podaje się zazwyczaj z kluskami, ziemniakami lub kaszą, a czasami również z dodatkiem duszonej kapusty lub surówki z buraka.
To tradycyjne danie mięsne jest popularne w wielu krajach na całym świecie.