Potrawa / Hiszpania
To tradycyjne hiszpańskie danie z rodzaju gulaszu z owoców morza i ryb.
Popularne w regionach przybrzeżnych zwłaszcza w Katalonii, kraju Basków i w Madrycie.
Jest to smaczne aromatyczne i lekko pikantne danie w którym składniki gotowane są razem z warzywami, ziołami i przyprawami, takimi jak pomidory, cebula, papryka, czosnek, szafran, kolendra i mięta.
Zarzuela może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od regionu i upodobań kulinarnych kucharza.
Najczęściej używanymi składnikami są owoce morza takie jak krewetki, ośmiornice, małże, kalmary i łosoś, ale można też dodać do niej ryby, jak na przykład doradę, pstrąga czy tuńczyka.
Składniki gotuje się zazwyczaj w bulionie rybnym a czasem również w winie,.
Danie podaje się zazwyczaj z białym winem bagietką lub kaszą.
Zarzuela to smaczne i sycące danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.