Sos boloński to tradycyjny włoski sos mięsny który najczęściej podaje się z makaronem spaghetti.
Sos ten powstał w regionie Emilia-Romania we Włoszech a jego nazwa pochodzi od miasta Bolonia.
Do przygotowania sosu bolońskiego potrzebne są:
Składniki:
500 g mielonej wołowiny lub cielęcej
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki bulionu mięsnego lub wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Przygotowanie sosu bolońskiego:
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę.
Smaż na złoty kolor przez około 5 minut.
Dodaj czosnek i mięso mielone i smaż przez około 10 minut aż mięso będzie dobrze przypieczone.
Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki i mieszaj aż wszystko się połączy.
Wlej czerwone wino i bulion mięsny lub wodę i gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny aż sos zgęstnieje.
Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Sos Boloński można podawać z makaronem spaghetti lub innymi rodzajami makaronu a także jako dodatek do pizzy, zapiekanek lub kanapek.
Smacznego.