Kotlet mielony z Sarny / Rehpflanzerl

Bawaria / Niemcy

W Bawarii Rehpflanzerl to rodzaj dania mięsnego które przygotowuje się z dziczyzny.

Słowo "Reh" oznacza po niemiecku "sarnę" a "Pflanzerl" to określenie na kulki lub placki mięsne.

Rehpflanzerl to małe kotleciki mięsne z dziczyzny zwykle przygotowywane z mielonej sarniny która jest mieszana z bułką tartą, jajkiem, mlekiem, cebulą i przyprawami, takimi jak majeranek i sól.

Z masy formuje się kulki lub placki które następnie smaży się na patelni na złoty kolor.

Rehpflanzerl podaje się zazwyczaj z duszonymi jabłkami lub ziemniakami i czerwoną kapustą lub surówką z kiszonej kapusty.

To popularne danie w Bawarii szczególnie w okresie polowań. 

Przepis na kotlet mielony z sarny.

grill-6013647_1920
Previous Next Play Pause
1