Klasyczne włoskie danie składające się z przyprawionej i pieczonej tuszy wieprzowej i schabu.
Zwykle podawane w plasterkach i podawane z kanapką lub jako danie główne z innymi dodatkami.
Uważa się, że danie pochodzi ze środkowych Włoch i od tego czasu stało się popularnym jedzeniem ulicznym w całych Włoszech i poza za granicami Włoch.
Aby przygotować Porchettę, potrzebny jest spłaszczony boczek wieprzowy, następnie wcierany mieszanką ziół, przypraw i według uznania możemy dodać czosnku.
Schab wieprzowy umieszcza się następnie na brzuchu i mocno zwija.
Mięso jest zazwyczaj pieczone przez kilka godzin (4-5 godzin) aż skórka będzie chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste.
Porchetta może być podawana na wiele sposobów, ale często jest krojona i podawana jako kanapka z chrupiącym chlebem i dodatkami, takimi jak rukola, pieczona czerwona papryka i ser provolone.
Może być również podawana jako danie główne obok pieczonych warzyw lub ziemniaków.