Sycylia / Sicilia
Wyspa i region / Włochy
Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym położona na południe od Półwyspu Apenińskiego będąca częścią Włoch.
Oraz jeden z dwudziestu regionów Włoch.
Jest to miejsce bogate w historię, kulturę, spektakularne krajobrazy i wyjątkową kuchnię.
Ta urozmaicona wyspa oferuje niezwykłe plaże o złotym piasku, białych klifach a także malownicze zatoki, które przyciągają turystów.
Oprócz wybrzeża Sycylia słynie z imponujących gór, wulkanu Etna jednego z najaktywniejszych na świecie, malowniczych dolin, a nawet upraw cytrusowych i winnic które dodają uroku krajobrazowi.
Historia Sycylii sięga starożytności z licznymi wpływami kulturowymi pozostawionymi przez miedzy innymi Greków, Rzymian, Normanów, Arabów.
To zjawiskowe połączenie kultur widoczne jest w zabytkach takich jak starożytne greckie świątynie w Agrigento czy
Teatr Grecki/Teatro Greco w Taorminie oraz w architekturze miast jak
Palermo czy
Syrakuzy.
Kuchnia sycylijska to prawdziwa uczta dla smakoszy.
Słynie z wyśmienitych potraw takich jak arancini to ryżowe kulki faszerowane mięsem, serem i sosem pomidorowym, caponata to danie z bakłażanów, pomidorów, kaparów i oliwek, cannoli to chrupiące ciasteczka w kształcie rurki wypełnione słodkim kremem ricotty oraz pesto alla trapanese pasta z pomidorów, migdałów, bazylii i oliwy.
Sycylia to nie tylko miejsce o wyjątkowych walorach przyrodniczych ale także pełne historii, kultury i niezwykłej kuchni co sprawia, że jest to fascynujące miejsce do zwiedzania i poznawania.